Een andere kijk op sterkte en stijfheid van staal en aluminium

Een vakantiefiets moet sterk en stijf zijn (en betrouwbaar, licht van gewicht enz.) en vaak wordt de sterkte van een fiets(frame) direct afgeleid van de stijfheid van het fietsframe. Maar er is helaas géén directe relatie tussen stijfheid en sterkte. Een aluminium frame waarbij alle registers zijn opengetrokken om maximaal te kunnen profiteren van de kenmerken van aluminium is erg oversized van buisdiameter en zeer dunwandig. Het resultaat is dan een superlicht en superstijf frame, dat echter totaal niet sterk is – en met sterk bedoelen we dan in hoeverre het frame bestand is tegen de ongelukjes (vallen, stoten, buigen) die iedere vakantiefiets vroeg of laat overkomt. Zou je met dat superstijve alu frame in de buurt willen komen van de sterkte van een goed stalen frame, dan zou je de buiswand minimaal tweemaal zo dik moeten maken en daarmee alle gewichtsvoordeel direct weer verspelen. Hoe sterk staal is in vergelijking met aluminium is goed te zien bij de wielen van een fiets: de velgen worden in vorm getrokken en gehouden door 36 dunne stalen spaken. Stálen spaken, want met alumium spaken zou dat niet mogelijk zijn.

Geplaatst in Geen categorie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − drie =