Antwoord aan Lex

Dag Lex,

Bedankt voor je reactie. Helaas ben ik even niet in Dongen. Ik heb dit weekend twee nieuwe fietsen met klanten opgebouwd, en zit nu te wachten tot een weer enkele nieuwe frames richting Europa komen, maar dat kon volgens de importeur nog wel even duren. Verplichte (fiets)vakantietijd dus – en da’s ook niet slecht.

Overigens mag ik je niet veel meer kunnen leren over comfort en snelheid. Een Travelmaster is een prima fiets en als het goed is heb je voor je je fiets kocht en hem configureerde eerst je gewenste geometrie vastgesteld (plus je fietsdoelen natuurlijk, want een TRAVELmaster koop je niet om te racen of te MTB-en, om maar eens een paar zijstraatjes te noemen.) Die geometrie is vastgesteld aan de hand van je lichaamsmaten en het functioneren (de houding en bewegingen tijdens het fietsen) van je lichaam, wat het best af te lezen is op een pasfiets (je echte fiets zou nog beter zijn, maar die moet op dat moment nog gekocht/gebouwd worden).

Tijdens die “pastest “heb je afgelezen, naast de benodigde framemaat (hoogte en tt-lengte), ook de lengte en hoek stuurpen, cranklengte, pedalen, stand van welk zadel, breedte en stand van welk stuur, welke bijpassende handvatten, remgrepen, en shifters. Met al deze gegevens heb je je fiets op laten bouwen, maar dan nog weet je niet bijvoorbeeld hoe je rug, nek, schouders, armen, handen, voeten  zich houden na een x aantal dagen in het zadel.

Als alle onderdelen (te beginnen bij het frame) passen bij jouw lichaam en fietsdoelen, zit je aan de voor jou maximaal haalbare comfort –snelheid combi (sneller kan ongetwijfeld, maar dan ga je comfort inleveren, en comfortabeler kan ook, maar dan ga je snelheid inleveren). Het maximaal haalbare aan t begin van je tocht, want je fiets is dan wel optimaal voor jou geprepareerd, je lichaam is na vele km’s gegarandeerd niet meer hetzelfde.

Laat me aub even weten of ik je een beetje heb kunnen helpen (denk er mijn knappe snuit, koffie en een stapel krentenbollen en eierkoeken bij en het is gelijk aan een persoonlijke ontmoeting).

Grt,

Martin