Ik heb ze niet geteld, maar de afgelopen dagen zijn er toch tientallen mensen langs geweest bij m’n info-standje met de klacht “ik heb vreselijke zadelpijn”. In een aantal gevallen is het duidelijk dat het zadel zelf de oorzaak is omdat het met 100% zekerheid ongeschikt is voor wat langere fietstochten, maar soms ligt de zaak wat, of zelfs veel lastiger; De fiets klopt, het zadel klopt (bij de berijder), ze hebben alle soorten goede zadels al geprobeerd, ze hebben alle standen al geprobeerd, alles al gepopo- en gebodymeet en en computer-programma’s op los gelaten, alles al gepamperd, besmeerd en bevet, en nog hebben ze zadelpijn. Ik ben blij dat ik een aantal van deze pijnlijders toch van nuttige tips heb kunnen voorzien, maar er blijven toch raadsels over. Misschien – en hoogstwaarschijnlijk is het niet meer dan logisch – moeten we er gewoon genoegen mee nemen dat sommige mensen wel uren en dagen achter elkaar “in t zadel” kunnen blijven en sommigen gewoon niet.
Maandelijkse archieven: februari 2016
Met zadelpijn op de Fiets- en Wandelbeurs, 20 en 21 feb, Jaarbeurs Utrecht.
Ook dit jaar staan we weer met een info-stand over zadelpijn op de Fiets- en Wandelbeurs. Zadelpijn is iets waar veel mensen mee te maken krijgen bij wat langere fietstochten, maar in de meeste gevallen is zadelpijn vrij gemakkelijk te voorkomen met een juiste fietshouding en manier van fietsen, training (gewenning), en natuurlijk een passend zadel op een passende (goede) fiets. We zijn te vinden op het “Fietstechniekplein” , lokatie 2 B 52 (hal 2).
Joost z’n Karate Monkey klaar
De reactie van Joost: “De Karate Monkey is helemaal naar wens geworden. Dit MTB-project was beetje out of the box voor ons allebei maar het resultaat mag er zijn. Ik kan hier geen foto plaatsen geloof ik maar ik stuur je er een.
Martin, hartelijk dank. Morgen ga ik hem snel vies maken.”
Een Karate Monkey is inderdaad geen fiets die (op het eerste gezicht) op mijn site thuis hoort, het is namelijk een 29 mountainbike, helemaal “klassiek” en zuiver, dus zonder bevestigingspunten voor dragers – en die horen nou eenmaal wel op een echte vakantiefiets thuis. Wat doet-ie dan op mn site?? Wel, ten eerste ben ook ik “niet helemaal zonder zonde”, en hoewel ik ’t niet graag toegeef, vind ik zo’n Karate Monkey best een hele leuke fiets. En ten tweede is het wél een prima vakantiefiets, zeker als je ook buiten de gebaande paden wil of moet rijden. Het ding mag namelijk 160 kg hebben, incl zichzelf, en kan “type 2 gebruik” aan, dus dat betekent hobbeltjes en kuilen tot 60 cm!
Het bagageprobleem is eenvoudig op te lossen; je gaat “bike-packen” met frame-, stuur-, zadel- en vorktassen, of je monteert één (of twee) Tour-racks, waar je dan je gewone fietstassen op kwijt kunt. Op de foto’s Joost met z’n KM in aanbouw, het resultaat, en een Tour-rackje.