De vakantiefietser is (g)een rare vogel

Thuis heeft-ie alles; een mooi huis of appartement, centrale verwarming, douche en/of bad, comfortabele woon- en slaapkamer, een keuken met alles erop en eraan, en genoeg techniek om de wereld vanuit de luie stoel te kunnen bekijken en te beluisteren. Toch wil hij wég, en dan niet in zijn comfortabele auto,  maar op de fiets. De wijde wereld in; een wijde wereld die op de fiets al nét buiten de voordeur begint.

 Het lijkt een raadsel waarom, maar het zit gewoon in onze genen: de wens om de wereld te verkennen en de noodzaak om daarbij onze fysiek te gebruiken. Dat kán uitstekend lopend, maar gaat in onze ogen nog een beetje beter op de fiets, die heel efficient gebruik maakt van onze spierkracht en ondertussen ook nog als “pakezel” dient. Fietsend doe je naast nieuwe indrukken – en een betere gezondheid – vaak ook nieuwe kennissen op, meestal gelijkgestemden op de fiets. Die gelijkgestemden zijn niet alleen jongens, maar gelukkig steeds vaker ook meisjes. Het voortbestaan van de mensheid wordt hierdoor nog niet verzekerd, maar komt wél een stukje dichterbij.

 

Zadelpijn “populair” bij fietsers (op de Fiets en Wandelbeurs)

Ondanks alle nieuwe zadels in allerlei vormen en materialen, en alle kennis die er momenteel beschikbaar is, blijken toch veel fietsers last te hebben van zadelpijn. Terwijl de meeste fietsers al geholpen zijn met het advies de druk (steun) dáár te brengen waar hij hoort, namelijk bij de zitbotjes, blijven er toch een aantal over voor wie de remedie niet zo eenvoudig te vinden is. Vooral voor de fietsers die nooit last hebben gehad en waarbij “alles exact hetzelfde is gebleven” (zeggen zij zelf) is het onbegrijpelijk dat ze nu plotseling wél zadelpijn krijgen. Los van het gegeven dat er voor de meeste dingen altijd wel een eerste keer is, vergeten zij dan dat alles om hen heen dan wel hetzelfde is (of lijkt) te zijn gebleven, maar dat ze ondertussen zelf wel veranderd zijn én dat zij mogelijk óók anders zijn gaan fietsen. Meestal wat rustiger, langzamer, waardoor ze een “zwaardere zit” hebben gekregen en een “zwaardere zit” levert een veel grotere kans op zadelpijn op. (Foto: Kampeerwijzer)ZadelpijnFenWbeurs